Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: sportnewss
Категория: Спорт
Прочетен: 111447
Постинги: 104
Коментари: 25
Гласове: 45
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
05.09.2009 16:04 - Най-малко 13 българи са се удавили при потъването на кораб в Охридското езеро
Автор: sportnewss Категория: Спорт   
Прочетен: 537 Коментари: 0 Гласове:
1



Туристически кораб се е обърнал във водите на Охридското езеро по обед. По непотвърдена информация при инцидента са загинали най-малко 13 български граждани. Според информация на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов 17 души са се удавали, като от тях шестима със сигурност са българи.

Десетина души са извадени живи след инцидента. Освен претърпения шок, те се намират в добро здрвословно състояние и са временно настанени в хотел "Метропол" в Охрид, съобщава телевизия А1.

Има противоречива информация за това как е станала трагедията. Телевизия А1 съобщава, че корабът е потънал, но според свидетели той е бил стар и се е разцепил на две и потънал изведнъж.

Вероятна причина за потъването на кораба в Охридското езеро е претоварване, съобщава заместник-министър Марин Райков. По думите му корабът "Илинден" е бил с капацитет 47 души, но на борда са били 53-ма. Той заяви това пред журналисти преди отпътуването на правителствения самолет, изпратен от премиера Бойко Борисов, за да прибере българските граждани, които са били на борда на кораба. Голяма част от българите на борда са били от Пловдив, уточни Райков.

Не се знае колко точно е броят на пътниците и екипажа. Също така има противоречива информация, дали всички пасажери на кораба са български граждани или по-голямата част от тях.

Ето какво разказа за Дарик очевидец за инцидента. Той се казва Ставре и със семейството си е бил на брега на езерото:

Това е бил стар кораб, бил е пренатоварен с хора. Те са се прехвърли от лявата страна, той се е преобърнал и за 20 секунди е потънал във водата. Проблемът е, че в кафенето на кораба, където е имало хора, е нямало шанс да се спасят. Има хеликоптери, полиция, всичко. Имало е много хора в кораба. 17 души със сигурност са мъртви, четирима са извадени. Всичко стана за 30 секунди. Трагедия, за Охрид, за хората, за всички. Мисля, че всички хора са били от България. Аз бях на плажа, на 200 метра от мястото, а сега съм на самото място".image

Трагедията се е разиграла много бързо около 11.00 ч. в близост до автопарк "Елешец".

Корабът „Илинден" е пътувал за манастира „Св. Наум" на югозападния край на Охридското езеро. Той се е преобърнал на около 200 до 300 м от брега на Охридското езеро. Все още не е известна причината за обръщането и потъването на кораба.

В момента продължава спасителна операция, в която е включена спасителна група от водолази. Първо на помощ на пасажерите на кораба са се притекли хората, които работят в автопарка, като те са успели да спасят някои от тях. Мястото на инцидента е отцепено от екипи на полицията, които също участват в спасителната акция.

Очаква се на мястото на инцидента да пристигнат македонските министри на вътрешните работи Гордана Янкуловска, на транспорта Миле Янакиевски, на отбраната Зоран Коняновски и на здравеопазването Бижар Османи, които пътуват за Охрид.

Говорителят на министерството на външните работи Драговест Горанов заяви за БГНЕС, че официална информация за трагедията може да се очаква тази вечер или утре.

Временно изпълняващият длъжността посланик Ангел Ангелов вече пътува за Охрид, за да се запознае с подробности около инцидента. Министерството на здравеопазването е изпратило лекар и психолог. Българският премиер е провел телефонен разговор и с македонския си колега Никола Груевски. Двамата са се договорили македонските власти да окажат пълно съдействие на българските дипломати, ангажирани с трагичния инцидент.

Премиерът Борисов съобщи, че се намира в постоянна връзка с президента Георги Първанов и ще уточнят дали ден за траур ще бъде обявен утре на празника на Съединението на България или в понеделник. Държавният глава изразява своите дълбоки съболезнования на семействата и близките на загиналите и пострадалите. Президентът Първанов отмени всички свои планирани ангажименти за днес и утре. Междувременно стана ясно, че утре в Македония ще бъде обявен ден на национален траур.  

Всички тържества за празника на Пловдив утре се отменят заради трагичния инцидент в Охридското езеро. Това съобщи за Дарик кметът на община Пловдив Славчо Атанасов. Очаква се той да разговаря с Пловдивския митрополит Николай утре сутрин да бъде отслужена панихида в памет на загиналите, а не както бе предвидено молебен. Още днес знамената в Пловдив ще бъдат свалени наполовина, каза още Славчо Атанасов.image

Охридското езеро е известно с бързите и внезапни промени на времето, спускането на силни пориви на вятъра по склоновете на планината Галичица, които често пъти са отпращали рибарски лодки по крайбрежието на Албания.

Охридското езеро е най-дълбокото езеро на Балканския полуостров, разделено между Република Македония и Албания. Заема площ от 353,9 кмІ. Максималната дължина на езерото е 30 километра, а широчината му - 14,5 км. Крайбрежната му линия е дълга 88 км. Най-голямата му дълбочина е измерена срещу село Пещани - 287,4 м, а средната му дълбочина е 163,71 м. Езерото е и най-голямото и най-дълбокото в Егейската езерна зона. Според дълбочината си езерото се нарежда на седмо място в Европа.

Температурата на водата на езерото рядко пада под нулата, поради което то не замръзва. Обикновено температурата на водата не пада под 4° С. Само в изключително студени зими водата замръзва в някои участъци край брега - край Струга, село Калища, Стружко, по-рядко при Охрид. Водата на езерото започва да загрява в края на месец март, а най-високата й температура е през август. До септември в езерната вода се акумулира значително количество топлина, която по-късно се отделя и спомага за относително меката есен по крайбрежието.

Снимки от Охридското езеро вижте тук

Нека си припомним големите трагедии, сполетели България през последните няколко години:

Трагедия на Спасовден, 18 загинаха при катастрофа с автобус

България изгуби деветима моряци в морето край Украйна




Тагове:   езеро,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Архив